HUZAR-jakość od pokoleń!


Hej!
Od dziecka nienawidziłam smaku miodu... Każdy zawsze starał się mi go jakoś przemycić a ja zawsze go wyczułam. Lubiłam słodycze, ale smak miodu mnie odrzucał. Nie jadłam go chyba z 15 lat i postanowiła, że zrobię podejście numer 2. Padło na miody HUZAR. Stwierdziłam, że raz kozie śmierć, najwyżej oddam rodzinie. W moje ręce wpadł miód akacjowy, wrzosowy i gryczany.

O Huzar:
"Firma Huzar powstała w 1997 roku. Siedziba firmy od początku mieści się w Nowym Sączu, gdzie powstał pierwszy zakład produkcyjny, a wraz z nim rozpoczęła swoją działalność marka Miody Huzar. Od początku działalności oferujemy swoim klientom wyselekcjonowany naturalny miód pszczeli z Polski. W miarę rosnącego zainteresowania klientów produktami pszczelimi poszerzyliśmy nasz asortyment o miody z innych krajów oraz o alternatywne syropy słodzące. Obecnie posiadamy w ofercie miody z wielu krajów europejskich, m. in. z Hiszpanii, Rumunii czy Ukrainy."


Pierwszy miód to miód akacjowy, rumuński.
"Miód pochodzący z Rumunii, o bardzo jasnej, słomkowej barwie, czasem nawet białej. Jest łagodny w smaku i delikatnie pachnie kwiatem akcji.
Spośród wszystkich miodów nektarowych, miód akacjowy zawiera najwięcej naturalnego cukru – fruktozy, który spowalnia proces krystalizacji, a miód długo pozostaje w stanie płynnym. Miód akacjowy, dzięki dużej zawartości fruktozy, ma bardzo słodki smak doceniany przez najmłodszych klientów.
Działa wspomagająco przy zaburzeniach trawienia.  Usprawnia pracę jelit i wątroby, przyspiesza detoksykację. Polecany jest diabetykom."

Ten miód spróbowałam jako pierwszy i posmakował mi. Miód ma piękną barwę i cudowny smak. Jest słodki, ale nie mdlący. Nie ma wyraźnego zapachu. Mój narzeczony najchętniej je go na kanapce. Ja dodaję go do herbaty. 


Kolejny miód to miód gryczany.
"Miód gryczany produkowany z nektaru kwiatów gryki. Ma ciemnobrązowe zabarwienie i ostry smak. Jest miodem pełni lata, zbiór przypada na koniec lipca lub nawet początek sierpnia. Wyróżnia go wyrazisty ostry smak.
Miód gryczany ma szerokie działanie zdrowotne. Wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Ma działanie odtruwające. Polecany przy niedokrwistości."

Ten miód jest moim zdaniem bardzo słodki. Ja dodaję go do jogurtów. Ma bardzo ciemną barwę. Nie do końca mi posmakował i chyba powędruje do mojej siostry. Jej synek ma lekką anemię, więc myślę, że u niej sprawdzi się idealnie.


Ostatni miód to miód wrzosowy, hiszpański.
"Miód pochodzący Hiszpanii. W barwie jest jasnobrunatny z rubinowym odcieniem.  Ma konsystencję przypominającą galaretkę. Krystalizuje w sposób drobnoziarnisty i przybiera wówczas kolor pomarańczowy. Miód wrzosowy ma wyraźny zapach kwiatu wrzosu ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych. W smaku jest lekko ostry i gorzkawy.  Świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do mięs.
Jak większość miodów znajduje zastosowanie w leczeniu zapalenia gardła i błony śluzowej jamy ustnej. Zwiększa również odporność i chroni przed rozwojem zakażenia. Stosowany jest także w chorobach dróg moczowych i prostaty u mężczyzn po 40 roku życia, przy kamicy nerkowej, stanach zapalnych żołądka i jelit oraz chorobach reumatycznych."

Miód wrzosowy ma najbardziej wyrazisty zapach. Jego konsystencja jest inna niż dwóch pozostałych. Jest nieco bardziej gęsta. Użyłam go właśnie do mięs, jak sugeruje producent i cudownie podkreślił smak. Ten miód z pewnością zostanie ze mną na długo.

Podsumowanie:
To było moje drugie podejście do miodów, tym razem udane. W sezonie zimowym z pewnością często będę dodawać miód do herbaty czy mięs. Polecam wszystkim miody Huzar!


Buziaki,
Nika!

38 komentarzy:

  1. bardzo lubię miodek! <3 a wrzosowy uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno pyszne, kocham śniadanko, które jest złożone ze świeżej bułeczki, dobrego masełka, sera i miodu, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za miodem, ale u mnie w domu to podstawa do słodzenia herbaty :D

    Pozdrawiam :)
    Moncia Lifestyle

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, że nie miałam jeszcze okazji próbować miodu wrzosowego. Zapowiada się obiecująco, ale na tegoroczną zimę zaopatrzyłam się już w miód akacjowy i spadziowy. Herbatka, sosy, marynaty do mięs... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam miody wszelkiego rodzaju. Akacjowe, lipowe, gryczane, spadziowe wszystkie. Świetny post. Pozdrawiam, pisanepedzlem.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Może się skuszę na ten pierwszy miód - akacjowy, bo do tej pory te produkty mi nie smakowały, nie widziałam czy ze mną jest coś nie tak, czy co, bo wszyscy byli fanami miodu, a ja ich nienawidziłam. Teraz wiem, że może nie trafiłam na ten odpowiedni.
    Ogólnie bardzo fajny blog.
    Obserwuje, pozdrawiam i zapraszam do mnie. :)
    http://akilegna-kib.blogspot.com/2018/11/amateurish-but-with-heart.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubie takie naturalne słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie miód jest zawsze mile widziany do herbaty :) uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja nie lubię miodu, ale mój chłopak lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja zawsze stawiam na markę Huzar jeśli chodzi o miody, idealne jak dla mnie do herbatki (przekonałam się całkiem niedawno, bo też nie lubiłam) i idealne do świątecznych pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepadam za miodami ale mój mąż uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. U nas baaardzo dużo miodu się zużywa. Najwięcej do herbaty, a jej u nas teraz w okresie jesienno-zimowym bardzo dużo pijemy ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. W życiu nie próbowaliśmy miodu z Rumunii, ale znając inne produkty stamtąd - rzecz wygląda intrygująco.
    A jak tam z cenami? Dla ludzi?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja od dziecka uwielbiam miód i w moim domu nigdy go nie brakuje. Dziadek miał swoje 18 uli i jeszcze mam w spiżarni zapas swojskiego miodku.

    OdpowiedzUsuń
  15. Beee. Słyszałam o ich dobroczynnych formach, ale sam zapach mnie odrzuca.

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj no jja miody kocham. Zimą schodzą mi w tempie światła. Lubie też na świeżej bułeczce z posmarowanym masełkiem grubości 1 cm (sorry, ale nic na to nie poradzę 😜) plus do tego kakaooooo ❤ miodzio doslownie 😍 w pracy zas dodaje juz sobie teraz do herbaty. Fajnie rozgrzewa. Zaś mój syn zanurza herbatniki w miodzie 😁

    OdpowiedzUsuń
  17. Kiedyś za miodami nie przepadałam choć dawno już nie było ich w mojej kuchni. Ciekawe czy teraz by mi posmakowaly :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam herbatkę z miodem i cytryną. Niezapomniany smak dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Miód jest taką podstawą zwłaszcza zimą :) Ja dotychczas zaopatrywałam się w miód u lokalnych pszczelarzy.

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam miód dodawać do herbaty bądź różnych potraw :) wrzosowy i gryczany wcześniej nie był mi znany.

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam miód za to, że jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. No i oczywiście słodki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mam zaprzyjaźnionego pszczelarza od którego biorę miodek. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja kocham miód dodawać do wszystkiego <3

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie wyobrażam sobie domu bez miodu :) Mam go zawsze w zapasie i używam do wielu rzeczy np. do herbaty czy jako element śniadania.

    OdpowiedzUsuń
  25. Nigdy za miodem nie przepadałam, jednak w okresie jesienno-zimowym to własnie ten cudowny produkt nieraz ratował mnie przed przeziębieniem i ogólnym osłabieniem. Uwielbiam miód dodawany do herbaty w towarzystwie z cytryną, bo solo jednak niekoniecznie mi podchodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nigdy nie słyszałyśmy o tych rodzajach miodów :) Ciekawy wpis!

    OdpowiedzUsuń
  27. u mnei zawze jest zapas miodu. corka je lyzkami

    OdpowiedzUsuń
  28. Kiedys zawsze pijam miod z herbatka ale teraz to o tym nawet zapomnialam! Czas zaczac znow :)

    OdpowiedzUsuń
  29. U mojej babci zawsze na śniadanie był miód... Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam miód. U mnie jesienią i zimą nie może go zabraknąć. Zawsze mam lipowy lub kwiatowy.

    OdpowiedzUsuń
  31. Mm uwielbiam miód do wypieków, do kawy, do herbaty...

    Tylko najlepiej jak jest taki z zaufanego źródła, ja akurat mam od znajomego rodziny, którego tata ma własne ule i pszczółki 🐝

    OdpowiedzUsuń
  32. W sezonie jesienno zimowym z całą pewnością są niezastąpione :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ja uwielbiam miod. Chałka z masłem i miodem to mój przysmak.

    OdpowiedzUsuń
  34. Miód akaciowy uwielbiam dodawać do herbaty <3 Smakuje wtedy świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. O tej porze roku spożywanie miodu jest niezwykle ważne. Wzmacnia odporność i działa pozytywnie na ogólną pracę organizmu. Miałem okazję poznać co ty i muszę powiedzieć że jestem nimi zachwycona. Są bardzo smaczne, nie stykają się i są bardzo zdrowe. No nic tylko się nimi rozkoszować.

    OdpowiedzUsuń

Dodając komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

Copyright © 2014 Recenzje by Nika , Blogger